Slipa yxa - så slipar och förvarar du din yxa

Slipa yxa tips

Slipa din yxa - så slipar du yxor rätt
För att slipa din yxa rätt behöver du slipa den enligt de behov du har för din användning. För kvistning, avverkning och klyvning behöver du en konvex egg, men ska du hacka med din yxa bör den ha rak egg.
Läs mer och se bilder på konvex och rak egg (Hultafors.se)

Du kan slipa din yxa för hand med sandpapper eller med en bänkslip, men det säkraste sättet att slipa din yxa är med en våtslip. Var försiktig när du slipar yxan och se till att den inte blir värmepåverkad och om någon del av yxan får en blå färg har härdningen i den blånade delen försvunnit och stålet har sämre slitstyrka.


Hantera din yxa
Förvara inte yxan i för torra utrymmen, som i ett pannrum eller lutad mot en varmvattenberedare. Skaftet kan torka ut vilket kan innebära att yxhuvudet kan lossna när yxan används.

Tänk också på att aldrig slå på yxans nacke med ett annat verktyg och använd inte yxan som slägga. Bara Hultafors släggyxa kan användas som slägga.


Skafta om yxa
Så här skaftar du om din yxa för hand:
Börja med att kapa det gamla skaftet precis nedanför huvudet och borra några hål i ögat.


Slå ut det som är kvar av skaftet och rengör ögat.
Tryck och knacka fast huvudet på det nya skaftet, bestämt men försiktigt. Såga av den utskjutande delen av skaftet.
Tryck sedan in stålkilen så att skaftänden fyller ut ögat. Om stålkilen inte är tillräcklig sätter du dit en träkil före stålkilen.

Du kan skära till en träkil av ett stycke torrt och hårt trä. Spräck sedan skaftänden med ett stämjärn. Tryck in lite trälim, knacka in träkilen och såga bort resterna.

Knacka ut stålkilen så att den låser träkilen i rätt läte. Applicera sedan olja på skaftänden så att den skyddas mot fukt.
Se bild hur du skaftar om en yxa (Hultafors.se)

Våra yxor
Vi säljer bara yxor som du kan hantera under lång tid och som du kan slipa och skaft om, det är det verkliga testet på hållbarhet.

Du hittar följande yxor hos oss, alla handsmidda yxor av högsta kvalitet:
Jaktyxa Ekelund
Friluftsyxa Hultafors
Yxa Hultån
Handyxa Ågelsjön
Kastyxa dubbeleggad Wetterhall