Svenska yxbruk

Yxbruk i Sverige

För 120 år sedan, i början av 1900-talet, fanns tjugo svenska yxbruk som tillverkade hundratusentals yxor och andra verktyg varje år.

Arvika redskapsfabrik Arvika handyxor 

Det var svenska tillverkare av yxor och tillbehör till yxor som Arvika Redskapfabrik (eller Arvika Yxfabrik) och Kohlswa Bruk som tillverkade smidesstäd, andra exempel var Urafors Yxfabrik i Edsbyn och Browalls yx- och smidesfabrik i Storvik (nedlagd 1959).

Urafors yxa yxan yxfabrik

70 år senare var bara tre yxbruk  kvar, när Säters Yxfabrik stängdes 1966: Hults Bruk i Åby i Östergötland, Gränsfors Bruk i Hälsingland och Wetterlings Yxfabrik i Gästrikland (som numer ägs av Gränsfors).

Friluftsyxa från Hultafors - nu endast 469 kronor (normalpris: 599 kronor) »

Yxans historia i Sverige

Men yxans historia går mycket längre tillbaka i tiden än så, redan 1630 startade Wira Bruk i Roslagen mellan Åkersberga och Norrtälje. Först som en klingsmedja där Wira Bruk tidvis hade ensamrätt att tillverka värjor åt kronan.

 

Wira Bruk smedja

Trots sitt idylliska läge och utseende var Wira bruk under Sveriges stormaktstid landets största vapensmedja och på bruket smiddes större delen av den svenska arméns värjor fram till mitten av 1800-talet. Med tiden övergick dock tillverkningen till att domineras av fredligare bruksföremål, som liar och yxor.

På bruket idag verkar tre smeder, som tillverkar konstsmide och Wira Bruk är väl värt ett besök: ta en promenad och njut av de natursköna omgivningarna och de historiska byggnaderna.

Yxbruk idag

Ett av de två yxbruk som fortfarande är aktiva idag är Hults Bruk i Åby, som har anor tillbaka till 1697. Åby är en tätort i Norrköpings kommun mest känd för att Georg ”Åby” Ericson, Sveriges förbundskapten i fotboll under 1970-talet, bodde där och för att Pernila Wiberg var aktiv i ortens skidbacke, som självklart heter Yxbacken.

Hults Bruk ägs och drivs av Hultafors Group som bland annat även tillverkar handverktyg (där tumstockar fortfarande tillverkas i Hultafors i Tumstocksfabrik 15 km väster om Borås) och stegar (Wibe i Nässjö). 

Hults Bruk ligger vid Ågelsjön, 67,2 meter över havet i en dalsänka omgiven av Kolmården och Kvillingeförkastningen. Från Ågelsjön rinner Hultån ner i Hultdalen och fallhöjden är 56 meter.

Vi säljer yxor från Hults Bruk i vår butik, till exempel fritidsyxor och friluftsyxor som Hultån, jaktyxor och mindre vandringsyxor som Ågelsjön.

 

Yxa Hultafors från Hults Bruk

Gränsfors Bruk

1902 startade Gränsfors Bruk sin verksamhet i orten Gränsfors i Nordanstigs kommun i Hälsingland. Gränsfors är idag en familjeägd koncern och har tre systerföretag, bland annat Wetterlings Yxfabrik.

Bruket har ett 30-tal anställda och en stor del av försäljningen går på export.

Populära produkter är klyvyxor och skogsyxor, men Gränsfors Bruk tillverkar även historiska yxor och yxor för yxkastning och skarvyxor och slöldyxor (det vill säga timringsverktyg för timring av hus och skulptering i trä).

 

Bild: Gränsfors Bruks AB, Gränsfors. 30 juli 2012 av Håkan Svensson. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. 

Framtiden för svenska yxtillverkare

Även om antalet svenska yxbruk kraftigt minskat de senaste hundra åren finns en stor efterfrågan på handsmidda yxor och Hultafors och Gränsfors har stor export av svenska yxor av högsta kvalitet. Så just nu verkar efterfrågan inte vara något problem för svenska yxbruk, outdoor-entusiaster runt om i världen vill ha med sig en riktigt bra yxa när de är ute i skog och mark eller arbetar i sin verkstad eller på sitt sommarhus.

Det finns även mindre uppstickare som startat yxbruk igen som Kalthoff Axes, som drivs av Julia Kalthoff, upplärd hos Wetterlings men nu med egen yxtillverkning i Kummelnäs i Nacka utanför Stockholm - så numer finns det, även om det är oväntat, yxtillverkare i Stockholm.

Läs mer om:
Gabriel Brånby tog över en yxsmedja i Hälsingland (Gränsfors)
Julia Kalthoff (Yle: Sveriges yxdrottning Julia Kalthoff)
Yxor som hantverk i ordets rätta bemärkelse (Hultafors)

 Hults Bruks logotyp på yxa

Bild: Hults bruks logotyp stämplat på en yxa. 28 oktober 2012 av Peter Sjögren. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0.

Relaterade produkter:
Jaktyxa
Slipa yxor
Slipsten för yxor
Yxor